Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
ιστορία της ομάδας αρχίζει περίπου στο 1988 , οπότε και η παρέα των παιδιών που περνούσαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα Αφροδίσια, ξεκίνησε να δίνει αγώνες ποδοσφαίρου με τις αντίστοιχες ομάδες των γειτονικών χωριών (Εγρηγόρος,Ποταμιά κ.ά.) .Η χρονιά αυτή είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Το καλοκαίρι του 1988 γίνεται στα Αφροδίσια ο γάμος του Μάρκου Προγούλη με την Αφροδισιανή Σοφία Καρούση. Ο Μάρκος – γνωστός σε όλη την Χίο για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και για την προσφορά του στο τοπικό ποδόσφαιρο – από τότε συνδέθηκε για τα καλά με τα Αφροδίσια και στα χρόνια που ακολούθησαν εξελίχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της ομάδας.
τις 27 Αυγούστου του 1991, με πρωτοβουλία του Μάρκου , η ομάδα του καλοκαιριού κατεβαίνει στην πόλη της Χίου για τον πρώτο της αγώνα σε κανονικό γήπεδο. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο του Ομηρείου γυμνασίου Βροντάδου με αντίπαλο μια μεικτή ομάδα από παίκτες τοπικών σωματείων του Βροντάδου. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την ομάδα γεγονός που πανηγυρίστηκε έντονα τόσο στο γήπεδο, από τους πολλούς χωριανούς που είχαν έρθει να υποστηρίξουν την ομάδα στον πρώτο της αγώνα, όσο και στο χωριό αργότερα.Ήταν ο πρώτος αγώνας μιας ομάδας που μετά από λίγα χρόνια θα γινόταν ο πρώτος αθλητικός σύλλογος σε ολόκληρη την Βόρεια Χίο.
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ
ο καλοκαίρι του 1993 η ομάδα αποκτά χρώματα και εμφανίσεις. Οι πρώτες εμφανίσεις της ομάδας ήταν μαυρόασπρες. Τις φανέλες είχε φτιάξει ο Μάρκος (γνωστός και για τις καλλιτεχνικές του ικανότητες), σχεδιάζοντας πάνω τα νούμερα και ένα σήμα. Σε εκείνη την χρονική περίοδο όλοι συμφώνησαν ότι η ομάδα πρέπει να αποκτήσει και το δικό της όνομα.
ταν ένα Αυγουστιάτικο απόγευμα του 1993 όταν κάτω από τον τεράστιο δρυ έξω από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού , είχαν μαζευτεί όλοι οι παίκτες για να αποφασίσουν ποιο θα ήταν τελικά το όνομα της ομάδας. Άλλος πρότεινε Άγιος Μάμας , άλλος Αετός,άλλος Αστραπή. Τελικά αποφασίσθηκε : «ΛΕΩΝ». Το όνομα αυτό επικράτησε για δύο λόγους :α) γιατί ο προστάτης του χωριού ο Άγιος Μάμας απεικονίζεται πάνω σε λιοντάρι και β) γιατί από παλιότερα τα παιδιά του χωριού , τους παίκτες της ομάδας δηλαδή, τους φώναζαν λιοντάρια.Έτσι, τον Αύγουστο του 1993 γεννιέται ο Λέων Αφροδισίων. Ακολουθεί ένας σημαντικός αγώνας και πάλι στο Ομήρειο Γυμνάσιο του Βροντάδου όπου ο Λέων στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση , κερδίζει την ομάδα Γ” Κατηγορίας Χίου τότε Π.Α.Σ. Πιτυός με 4-3. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος.Ο κόσμος που βρέθηκε εκείνο το απόγευμα στο Γυμνάσιο να παρακολουθήσει το παιχνίδι προκάλεσε έκπληξη σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο του νησιού.
1996 Η ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ
ι αγώνες συνεχίστηκαν και τα επόμενα δύο καλοκαίρια (1994-1995). Τα αποτελέσματα ήταν μοιρασμένα. Το ταλέντο περίσσευε από όλους τους παίκτες. Όλοι όμως , άντεχαν για περίπου 70 λεπτά σημείο στο οποίο κρίνονταν τα περισσότερα παιχνίδια. Ήταν λογικό όμως αφού αντιμετώπιζαν ομάδες που ήδη είχαν ολοκληρώσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ενώ οι ίδιοι οι παίκτες του Λέοντα , η μόνη προπόνηση που έκαναν ήταν να πηγαίνουν κάθε βράδυ σε γλέντια μέχρι πρωίας , πολλές φορές ακόμα και την προηγούμενη μέρα του αγώνα !!!
ο 1996 είναι χρονιά σταθμός όχι μόνο για τα Αφροδίσια αλλά για ολόκληρη την Βόρεια Χίο. Ο Μάρκος επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους …παίκτες της ομάδας στην Αθήνα για να ζητήσει την συγκατάθεση τους ώστε η ομάδα να γίνει κανονικό σωματείο της Ε.Π.Σ. Χίου και της Ε.Π.Ο. και να συμμετάσχει στην Γ” Κατηγορία του νησιού. Επειδή οι ομάδες της Γ” Κατηγορίας ήταν λιγοστές , αγώνες δίνονταν περίπου 2 φορές τον μήνα. Τις δύο αυτές φορές θα έπρεπε να ξεκινήσουν όλοι οι παίκτες από την Αθήνα και να δώσουν το παρόν στην Χίο. Όσο παράλογο και τραβηγμένο μπορεί να ακούγεται έγινε πραγματικότητα !!!
Έτσι στα τέλη του 1996 ιδρύεται ο Αθλητικός Όμιλος Λέων Αφροδισίων , ο οποίος αριθμεί περίπου 28 παίκτες , οι 12 -13 εκ των οποίων ήταν μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών και θα έπρεπε να ταξιδεύουν για κάθε αγώνα της ομάδας.
Τα χρώματα της ομάδας άλλαξαν (κόκκινα – κίτρινα) , το σήμα ξανασχεδιάστηκε , δημιουργήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και η πρώτη έδρα της ομάδας ήταν το Φαφάλειο Στάδιο του Βροντάδου. Πρώτος Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Μόδεστος Μ. Σιταράς.
είδηση για την δημιουργία της ομάδας προκάλεσε μεγάλη αίσθηση σε ολόκληρη την Χίο. Κάποιοι το αντιμετώπισαν με γέλια αφού δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι ένα χωριό που αριθμεί περίπου 7 μόνιμους κάτοικους μπορεί να έχει ποδοσφαιρική ομάδα και μάλιστα επίσημη και σε κατηγορία.Ποτέ δεν πίστεψαν ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ποτέ δεν πήραν στα σοβαρά την προσπάθεια αυτή , ούτε είδαν το βαθύτερο νόημά της. Σκοπός της ομάδας ήταν η προβολή του χωριού σε ολόκληρη την Χίο. Αυτό επετεύχθη εξ’αρχής αφού είναι αλήθεια ότι κανείς δεν ανέφερε την ομάδα «Λέων Αφροδισίων» αλλά μόνο «Αφροδίσια».
τις 4 Ιανουαρίου 1997 , ο Λέων Αφροδισίων Αμανής , δίνει το πρώτο του επίσημο παιχνίδι στο Φαφάλειο Στάδιο Βροντάδου , με αντίπαλο την επίσης νεοσύστατη ομάδα της Ολυμπιάδας. Στο φύλλο αγώνα γράφτηκε το τελικό σκορ 3-1 υπέρ του Λέοντα . Ο Μάνθος Κορδιστός ήταν ο πρώτος αρχηγός της ομάδας και ο παίκτης που έβαλε το πρώτο γκολ στην ιστορία του Λέοντα με υπέροχη καρφωτή κεφαλιά από το πέναλτι, ύστερα από σέντρα του αδικοχαμένου αείμνηστου φίλου Γιάννη Τσιαδή. Τα άλλα δύο γκολ πέτυχε ο Νίκος Κορδιστός. Για την ιστορία η ενδεκάδα που αγωνίστηκε σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η ακόλουθη : Βιτάκης (Φαφαλειός),Κώστας Σιταράς,Γρηγόρης Ρυμικής,Τόλης Ρυμικής,Μάρκος Προγούλης (Γιαννούλος), Φλάμος (Ανδρεάδης), Τσιαδής,Μουντές,Νίκος Κορδιστός,Μάνθος Κορδιστός, Γλύκας. Την περίοδο εκείνη ο Λέων κατέκτησε την τέταρτη θέση έχοντας 6 νίκες,3 ισοπαλίες και 5 ήττες .
2000 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
ην περίοδο 1999 – 2000 γράφεται μια χρυσή σελίδα στην σύντομη ιστορία του Λέοντα. Η ομάδα τερματίζει πρώτη μαζί με την Αναγέννηση Θολοποταμίου. Και οι δύο ομάδες είχαν εξασφαλίσει την άνοδο στην Β” Κατηγορία αλλά για την ανάδειξη του πρωταθλητή χρειάστηκε αγώνας μπαράζ. Ο αγώνας αυτός διεξήχθη στο γήπεδο του Εφήβου στον Κάμπο της Χίου , παρουσία αρκετών θεατών. Ο Λέων χρειάστηκε μόνο ένα γκολ για να στεφθεί πρωταθλητής κάτι που το πέτυχε λίγο πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο …Ιταλός της ομάδας Αλέκος Μπαγκίνο με φάουλ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή.
Ο Λέων στέφεται πρωταθλητής της Γ” Κατηγορίας Χίου και για πρώτη φορά στην τριετή ιστορία του ανεβαίνει στην Β” Κατηγορία.
Ο ΛΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ και ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
περίοδος 2001 – 2002 είναι ακόμα μια επιτυχημένη χρονιά για την ομάδα. Η ομάδα κατατάσσεται τέταρτη και κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της το εισιτήριο για την Α” Κατηγορία του νησιού . Σήμερα ο Λέων, έχει ενισχυθεί με μια πλειάδα έμπειρων ποδοσφαιριστών, προπονητών και παραγόντων και πρωταγωνεί στο τοπικό πρωτάθλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λέων διατηρεί την μεγαλύτερη υποδομή Ακαδημιών στη Χίο και ίσως μεγαλύτερη από πολλά μέρη της Ελλάδας. Απασχολεί παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες, σε διάφορες κατηγορίες (Junior, Pre-Junior, Εφηβικό κτλ.), τα οποία μετά στελεχώνουν την ανδρική ομάδα του Λέοντα αλλά και την θυγατρική (!!!) ομάδα Κυβέλη Βροντάδου.
Στυλοβάτης και ακούραστος εργάτης όλης της ομάδας είναι ο Μάρκος Προγούλης ο οποίος διαχειρίζεται τα πάντα και έχει καταφέρει πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι καν από τα Αφροδίσια.
Η ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ
ο καλοκαίρι του 2002 με πρωτοβουλία του Μάρκου και την υποστήριξη των συλλόγων Αφροδισιανών Χίου, Αθήνας και Αμερικής , διαμορφώνεται ένας από τους χώρους κάτω από το Δημοτικό Σχολείο και μετατρέπεται σε Λέσχη του Α.Ο. Λέων Αφροδισίων. Μέσα από το φωτογραφικό αρχείο της Λέσχης , μπορεί κανείς να πληροφορηθεί ολόκληρη την ιστορία της ομάδας . Η συλλογή της ομάδας αριθμεί μια σειρά από κύπελλα ήθους αλλά και του πρωταθλήματος του 2000.
Την Λέσχη στολίζει ακόμα και η φωτογραφία του αδικοχαμένου (έχασε την ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στις 15-6-2002) φίλου και συμπαίκτη Γιάννη Τσιαδή ο οποίος ήταν παρόν στον πρώτο αγώνα της ομάδας και ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ιδέας παρόλο που ήταν από την Κέραμο (χωριό κοντά στα Αφροδίσια , στον δρόμο προς τα Αγιάσματα ).